Niechlubny efekt Polski. Marnujemy góry żywności

  • Dom
  • Z kraju
  • Niechlubny efekt Polski. Marnujemy góry żywności
Deloitte: Polska w czołówce królestw marnujących najwięcej żywności

Przeciętny Polak na rok marnuje 235 kilogramów żywności. Znajdujemy się pod tymże względem na piątym rejonie w UE - wypływa z raportu Deloitte.

Deloitte podkreśla, że nasz kraj ma ogromny potencjał w produkcji rolnej, o jakich kwestiach świadczy fakt, że 13 proc. naszego eksportu egzystują produkty rolno-spożywcze. Jednocześnie istniejemy w czołówce państw Ue, które marnują żywność w najwyższym stopniu.

Dwa miliardy osób cierpi z powodu niedożywienia

We wtorek, 16 października przypada ONZ-towski Światowy Dzień Żywności. Jego cel wówczas podniesienie świadomości opinii publicznej odnośnie tematu globalnych problemów żywnościowych i wzmacnianie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. a mianowicie Są to problemy niezwykle istotne,

Rekordowa popularność banków żywności w Belgii

ponieważ wciąż dwa miliardy ludzi na ziemi cierpi z względu niedożywienia. W krajach rozwiniętych, do których możemy zaliczyć także Polskę, dyskusja toczy się obecnie wokół owego, że zbyt dużo żywności, która mogłaby zostać wykorzystana, jest marnowana - wskazała Irena Pichola, partner po Deloitte, lider zespołu Sustainability Consulting Central Europe.

Deloitte powołując się w badania CBOS oraz Eurostat podkreśliło, że w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca odkrywamy się na piątym obszarze w UE ze względu na wyrzucanie żywności. Typowy Polak marnuje 235 kg żywności rocznie. W skali całego kraju to w porządku. 9 mln ton. Profesjonaliści wskazują jednak, że nikt nie wie, jaka wydaje się rzeczywista skala tego trudności.

Walka z tematem marnowania żywności

Paulina Kaczmarek z Deloitte zaznacza, hdy nie ma jednolitego układu mierzenia ilości marnowanej żywności. - Unia Europejska prowadzi prace w tym obszarze, a firmy wdrażają rozwikłania, które mają nie wyłącznie monitorować wielkość problemu food waste, ale także, w oparciu o zebrane dane, podejmować działania mające w celu minimalizację tego zjawiska - dodała.

Deloitte przypomniało, że w naszym parlamencie procedowany jest plan ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Nakłada on na placówki handlowe o przestrzeni powyżej 250 m kw., w których przychody ze sprzedaży środków spożywczych egzystują co najmniej 50 proc., konieczność zawarcia umowy spośród organizacją pozarządową i nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne. Projekt ustala poza tym roczną opłatę w poziomie 0, 1 zł za 1 kg masy marnowanej żywności.

Ceny po górę. Nowe dane na temat inflacji

Zdaniem ekspertów firmy Deloitte projekt oryginalnych przepisów to ważny krok, ale ma też swe mankamenty. "Przyjęcie ich w obecnym kształcie pozwoli przeciwstawiać się marnowaniu żywności tylko przy placówkach handlowych, podczas kiedy problem dotyczy także produkowaniu, przetwórstwa, gastronomii, a przede wszystkim konsumentów. Organizacja EU Fusion, działająca dla Komisji Europejskiej, wskazała, że kluczowym źródłem marnotrawstwa żywności istnieją gospodarstwa domowe (53 proc. ), przetwórstwo (19 proc. ), gastronomia (12 proc. ), produkcja (11 proc. ) oraz sprzedaż (5 proc. )" - wyjaśniono.

Firma doradcza dodała, że statystyki FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do rzeczy Wyżywienia i Rolnictwa) są "zatrważające", ponieważ globalnie trwonimy więcej jedzenia niż pragnienie do wyeliminowania głodu. Marnowanie żywności jest obecnie jednym spośród największych etycznych i społecznych problemów. Takie marnotrawstwo nieprzychylnie wpływa też na otoczenie.

Firmom brakuje porządnych praktyk

"Ważne jest tworzenie całościowej i efektywnej procedury na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Taki program powinien obejmować działania w łańcuchu dostaw i w obrębie operacji biznesowych, skupiające się na odpowiednim przechowywaniu pokarmu, optymalizacji procesów produkcji i transportu czy też odpowiednim oznaczeniu produktów na półce sklepowej. Dobrym przykładem jest aktywność przedsiębiorstw, które zachęcają dostawców do minimalizacji odpadów, a jeśli już ów kredyty wystąpią, nakłaniają swoich wspólników do ich prawidłowego zagospodarowania" - zaznaczyło Deloitte.

"Biznes dla Ludzi". Ów sam produkt, różny skład

Kaczmarek dodała, hdy doświadczenie pokazuje, że spółkom brakuje dobrych praktyk w toku kryteriów doboru organizacji pozarządowych czy wdrażania oprogramowania, które automatyzuje proces współpracy z organizacją i przekazywanie naszej żywności. "Dlatego istotny wydaje się być wybór odpowiedniego partnera według stronie organizacji pozarządowej. Po 2018 r. w Polsce działało blisko 9 tys. organizacji pożytku publicznego, aczkolwiek tylko część z wymienionych trudni się pomocą potrzebującym. Rospostarte na współpracę z interesem są niewątpliwie banki żywności, czyli organizacje non profit, których jest w Polsce 32 – z czegoż 31 jest zrzeszonych po Federacji Polskich Banków Żywności - podsumowano w raporcie.

"10 milionów w lepsze przechowywanie żywności

Pod koniec września br. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej poinformował, że przekaże kolejne 10 mln zł bankom żywności dzięki lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności dla osób potrzebujących pomocy. Nabór wniosków rozpoczął się 8 października i potrwa do 21 grudnia br. Do tej pory Fundusz przekazał bankom żywności ponad 4 mln zł.

Banki żywności w Naszym kraju udzielają bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3, 5 tys. organizacji i instytucji społecznych, z wykorzystaniem, których jedzenie trafia do blisko 1, pięć mln najbardziej potrzebujących ludzi.

decyzja Fed ws. stóp procentowych w USA. Reakcja rynków

Decyzja Fed ws. stóp procentowych w USA. Reakcja rynków

Jak będzie wyglądał dzięki rynkach końcówka 2018 r. i początek 2019 r.? To w bardzo niemałej mierze zależy od środy i wystąpienia Jerome'a Powella, szefa amerykańskiego banku kierowniczego, Fed, który najprawdopodobniej…...

Czytać..
darmowy Internet na Poczcie Polskiej

Darmowy Internet na Poczcie Polskiej

W przyszłym r. we wszystkich własnych placówkach Poczty Polskiej będzie wolno korzystać z darmowego bezprzewodowego dostępu do internetu. Dziś bezpłatne wi-fi udostępnia mniej więcej 850 placówek pocztowych, niejednokrotnie w niewielkich miejscowościach.…...

Czytać..
dania chce opodatkować czerwone mięso  Ze świata

Dania chce opodatkować czerwone mięso Ze świata

Więcej wegetarian to czystsze środowisko i niższe emisje dwutlenku węgla. Dlatego duński rząd rozważa przedłożenie podatku od czerwonego mięsiwa. Kolejnym krokiem może stanowić nałożenie takich obciążeń dzięki wszelkie rodzaje mięsa. Podobne postulaty…...

Czytać..

Część kolejowych inwestycji zagrożona. Kolejarze: spokojnie, zdążymy Informacje

Ministerstwo Finansów podało stan swojego konta Polska wiele dalej za Niemcami. Kolosalne różnice w sile europejskich gospodarek Setki miliardów wydane, kolejne już czekają. Mogą mieć pomóc gospodarce Eksperci: świeża perspektywa unijna…...

Czytać..
czy smartfony są groźne dla zdrowia? Kampania informacyjna we Włoszech  Ze świata

Czy smartfony są groźne dla zdrowia? Kampania informacyjna we Włoszech Ze świata

Czy "elektrosmog" jest groźny? Czy smartfony powodują raka? Na zapytania jak z nich użytkować i jakie zagrożenia się z tym wiążą, odpowie kampania informacyjna, którą po pół roku mają przygotowywać włoskie ministerstwa…...

Czytać..
czołowi dziennikarze z 20 państw apelują o reformę upoważnienia autorskiego  Media

Czołowi dziennikarze z 20 państw apelują o reformę upoważnienia autorskiego Media

Sekretarz energii USA chwali Polskę. "Podjęła dobrą decyzję" Koniec gorszych produktów gwoli Polaków? "Podejrzewam, że niewiele się zmieni" Tani jak na przykład Polak. Eurostat porównał koszty pracy w Unii Unia szykuje…...

Czytać..